Kategorier: Alle - şiir

av burak can 3 år siden

288

YAPAY TÜRK DESTANLARI Bir Şairin, toplumu etkileyen herhangi bir olayı doğal destanlara benzeterek, destan kurallarına uygun olarak manzum biçimde yazmasıyla oluşan destanlardır. Doğal destanların sahibi millet iken, yapay destanların sahibi t

Yapay destanlar, belirli bir olayın destan kurallarına uygun olarak şiirsel şekilde yazılmasıyla oluşur ve genellikle tek bir yazar tarafından kaleme alınır. Nazım Hikmet Ran, Selanik doğumlu bir şair olarak Türk şiirine önemli katkılarda bulunmuş ve toplumsal konuları işlemiştir.

YAPAY TÜRK DESTANLARI Bir Şairin, toplumu etkileyen herhangi bir olayı doğal destanlara benzeterek, destan kurallarına uygun olarak manzum biçimde yazmasıyla oluşan destanlardır. Doğal destanların sahibi millet iken, yapay destanların sahibi t

YAPAY TÜRK DESTANLARI Bir Şairin, toplumu etkileyen herhangi bir olayı doğal destanlara benzeterek, destan kurallarına uygun olarak manzum biçimde yazmasıyla oluşan destanlardır. Doğal destanların sahibi millet iken, yapay destanların sahibi tek bir kişidir, destanın yazarıdır.

Autos = Self
Bios = Life
Graphy=Writing

An autobiography is the author's retelling of their life. This is written in first person and the author is the main character.

YAZAR: Kayıkçı Kul Mustafa: 17.yüzyıl saz şairlerindendir. Asker ocağında yetişmiş, çeşitli savaşlara katılmıştır. Dönemin önemli olayları üzerine şiirler söylemiş, devrin tarihi olayları ile ilgilenmiştir. Çağdaşlarının aksine şiirlerinde divan edebiyatının tesiri yok denecek kadar azdır. Dördüncü Murat'ın Bağdat'a yürüyüşü dolayısıyla söylenmiş " Genç Osman Destanı " ile ünlenmiştir. Şiirlerinde sade ve samimi bir üslubu seçmiş, Karacaoğlan'dan etkilenmiştir. Şiirleri nazım tekniği bakımından kusurludur. Lirik sevgi şiirleri ve özellikleri koçaklama destan türündeki başarısıyla döneminin şöhret sahibi ozanları arasında yerini almıştır. Özellikle sınır boylarındaki askerler tarafından çok sevilmiştir. Şiirlerinde genellikle 11'li hece ölçüsü kullanmıştır. Bektaşiliği benimsedikten sonra " nefes " türünde şiirler de yazmıştır. Kayıkçı Kul Mustafa tam net bilinmemekle beraber 1659 yılında ölmüştür. Eserleri Gitsin, Vardır, Koşma, Nem Kaldı, Güzel Olursun, Sevdasını Başımızda, Genç Osman, Kuşlar İçinde Bir Ak Kuş, Bugün Ben Bir Güzel Gördüm,

Genç Osman Destanı

Add the things you like and make you a happy person!

YAZAR: Mehmet Akif Ersoy: 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğdu. Şiirlerinde Türk-İslam dünyasının içinde bulunduğu durumu, sosyal-siyasal ve kültürel hayatı, bu hayatın çürüyen eksik yanlarını, realist bir bakışla dile getirmiştir. Sanat yaşamı boyunca herhangi bir topluluk içerisinde yer almamıştır. Milli edebiyatın dil ve edebiyat anlayışını benimsememiş sadece o dönemde ürünler verdiği için milli edebiyat bağlamında değerlendirilmektedir. "Toplum için Sanat" anlayışına bağlıdır. Şiirleri genel anlamda islâmî bir lirizme sahiptir. Nazmı nesre yaklaştırmada oldukça başarılıdır. Bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Divan edebiyatında nazım biçimlerini özellikle de mesnevi nazım biçimini kullanmıştır. Şiirleri genel anlamda lirik-epik kategorilerinde değerlendirilmiştir. İslamcılık akımını benimsemiş, çeşitli yazılarında Batıcılık ve Türkçülük akımını eleştirmiştir. Manzum hikaye türünün Türk edebiyatındaki önemli isimlerinden biridir. Mehmet Akif Ersoy 27 Aralık 1936'da İstanbul'da vefat etmiştir. Eserleri İstiklal Marşı, Acem Şahı, Ahiret Yolu, Amin Alayı, Bayram, Bir Gece, Bir Mersiye, Bülbül, Çanakkale Şehitlerine, Ezanlar, Fatih Camii, Mahalle Kahvesi.

If there is something that you definitely don't like, add it here!

Çanakkale Şehitleri Destanı

YAZAR: Cahit Külebi: 9 Ocak 1917'de Tokat'ta doğmuştur. İlk şiirlerini lise sıralarındayken Sivas Erkek Lisesi'nin Toplantı adlı dergisinde, daha sonra Yücel dergisinde "Sivas Erkek Lisesi-Ahmet" imzasıyla yayımlandı. İstanbul'a gelişinden sonra Mahmut Cahit ve Nazmi Cahit imzasıyla Gençlik dergisinde şiirleri çıktı. Varlık ve Sokak dergilerinde Cahit Erencan imzasını kullanan Külebi, daha sonra İnsan, Yaratış, Türk Dili, Kültür Dünyası, Söz ve Hisar dergilerinde yazdı. Türk Dili dergisinin yöneticileri arasında yer aldı. 1940-1950 yıllarını kapsayan Yeni Şiir akımında kendine özel bir yer edindi. Cahit Külebi 20 Haziran 1997'de Ankara'da vefat etmiştir. Eserleri Adamın Biri(1946), Rüzgâr(1949), Atatürk Kurtuluş Savaşında(1952), Yeşeren Otlar(1955), Süt(1965), Şiirler(1969), Türk Mavisi(1973), Sıkıntı ve Umut(1977), Yangın(1980), Bütün Şiirler(1982), Güz Türküleri(1991), Bütün Şiirler(1997).

Add your vision for your future! You can choose to add your short term goal or long term goal!

YAZAR: Yazıcıoğlu Ali: Doğum ve ölüm tarihleri ile ilgili kesin bilgi yoktur. Tarihi ve destani nitelikteki nitelikteki Önemli eseri Selçuk-nâme veya Oğuz-nâmedir. Türkçesi Dede Korkut dili ve üslûbu kadar sade, duru, sevimli olan Selçuk-nâme, Türk tarihini başlangıcından kendi zamanına kadar ele almaktadır. Başlangıçtan tutarak sıra ile Türk-Oğuz Selçuklu, Moğol ve Osmanlı tarihleri bu eserin konusunu teşkil ediyor. Kitabımızın bu II, cildinin destanlar bölümünde "Oğuz Han"ı anlatırken belirttiğimiz gibi Yazıcıoğlu Ali, Selçuk-nâme'sinde, Reşidüddin'in Câmiü't-Tevârihinden de yararlanmıştır, Selçuk-nâme'nin diğer İslâm tarihi dönemleri ile ilgili bölümlerinde Ravendinim ve İbni Bîbî'nin eserlerinden Türkçeye çevrilmiş bölümler de bulunmaktadır. Eserleri Selçukname ve Oğuzname'dir.

Selçukname

YAZAR: Nazım Hikmet Ran: 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik'te doğdu. İlk şiirlerini Cumhuriyet öncesi yıllarda yayımlamıştır. Başlangıçta ölçülü uyaklı şiirler yazmış, sonra serbest ölçüye geçmiştir. Şiirimize büyük bir genişlik getiren şair, şiir diline de kendisinde sonra gelenleri de etkileyecek ölçüde yenilik getirmiştir. Yazdığı eserlerle genellikle toplumsal konuları dile getiren sanatçı " Toplumcu Gerçekçi " şiirin öncülerinden olmuştur. Şiir dışında mektup, öykü türlerinde de eserler vermiştir. Nazım Hikmet Ran 3 Haziran 1963'te Moskova'da öldü. Eserleri: 835 Satır(1929), Jokond ile Sİ-YA-U(1929), Varan 3(1930), 1+1=1(1930), Sesini Kaybeden Şehir(1931), Benerci Kendini Niçin Öldürdü(1932), Gece Gelen Telgraf(1932), Portreler(1935), Taranta-Babu'ya Mektuplar(1935), Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı(1936)

Add the places you have worked. Additionally, you can mention what you learned from each of them.

Kuvâ-yı Milliye Destanı
Kurtuluş Savaşı Destanı
ESERLERİ

YAZAR: Ceyhun Atuf Kansu: 1919'da İstanbul'da doğmuştur. İlk şiirlerinde hece vezniyle ve halk şiiri etkisiyle yazmış daha sonra Garip şiirine yakın bir şiir anlayışı benimsemiştir. Orhan Veli etkisindeki bu döneminden sonra " Toplumcu" anlayışıyla şiirler yazmıştır. Görevi nedeniyle gittiği yerlerden insanların acılarını dile getirmiştir. Şiirlerinin kaynağı hoşgörü, insanlık sevgisi, ulusal bağımsızlık ve doğadır. Ceyhun Atuf Kansu 1978 yılında yaşamını yitirmiştir.

Sakarya Meydan Savaşı
ESERLER

YAZAR: Fazıl Hüsnü Dağlarca: 1914'te İstanbul'da doğmuştur. Üç Şehitler Destanı en tanınmış olandır. Yerli ya da yabancı hiçbir akımdan etkilenmemiştir. Sadece ilk şiir kitabı Havaya Çizilen Dünya'da hece ölçüsünü kullanmış, daha sonra şiirlerini serbestle ölçüyle kaleme alındı. 1970'den sonra çocuk şiirleri yazdı. Eserleri hem Türkiye'de uluslararasında yer aldı. Kitapları dil çevrildi. Fazıl Hüsnü Dağlarca, 15 Ekim 2008 İstanbul'da vefat etti.Eserleri: Daha(1943), Çakırın Destanı(1945), Taş Devri(1945), Toprak Ana(1950), Aç Yazı(1951), Sivaslı Karınca(1951), Anıtkabir(1953), Asu(1955), Delice Böcek( 1957), Batısı(1958), Türk Olmak(1963), Yedi Memetler(1964), Avcın Gazel(1965), Kazmalama(1965), Yeryağ(1965), Kubilay Destanı(1968), Haydi(1968), 19 Mayıs Destanı (1969), Kınalı Kuzu Ağıdı(1972), Gazi Mustafa Kemal Atatürk(1973), Horoz(1977).

Add your personal information.

Çanakkale Destanı
Üç Şehitler Destanı
ESERLER: