Categorias: Todos

por sandu daria 3 meses atrás

91

Capitalismul monopolist

Capitalismul monopolist se caracterizează prin intervenția statului în viața economică, acumularea de capital și concurența pe piață. În acest context, diverse forme de organizare economică, cum ar fi cartelurile, trusturile, sindicatele și concernele, joacă un rol fundamental.

Capitalismul monopolist

Capitalismul monopolist

Tipuri

Cartel

Activitate economică unde corporații s-au unit pentru rezolvarea problemelor.Se formează pe bună-voință sau contracte păstrându-și independența comercială.

Sindicat

Activitate economică unde sunt adunați uniuni de antreprenori păstrând independența juridică și care se ocupă cu realizarea produselor

Trust

Activitate economică unde fondatorii își pierd individualitatea juridică și toate funcțiile companiilor sunt unite.

Concern

Activitate economică unde conducerea este compusă dintr-un organ unde toți fondatorii dispun de cont de instituții bancare care poate forma propriile centre departamente, tip mult mai sever

Caracteristici

Concurența pe piață
Investiții
Profit
Acțiuni
Proprietatea privată
Statul intervine în viața economică
Acumularea de capital

Borsec(apă minerală)

Produs de calitate care se consideră a fi o bautură vindecătoare fiind extrasă din izvoarele orașului Borsec.

Promovare beneficiile vindecătoare ale acestei ape erau atât de faimoase încât și unele personaje istorice precum Sigismund Bathory care, după cum scrie Bethlen Farkas în Historia de rebus Transylvanicis, făcea baie în ea, la curtea sa din Alba Iulia.. În 1777, Heinrich Johann Kranz a analizat apele minerale din Borsec și a afirmat că sunt de o calitate excelentă. Această considerație a pus medicii vremii în mișcare și a inițiat promovarea apei și validarea efectului său medicinal.

Borsec este o marcă de apă minerală îmbuteliată creată de către colonelul austriac Valentin Gunther și vărul său geolog Anton Zimmethausen în 1806.În momentul de față este unul dintre cele mai puternice branduri din România.

Coca-Cola

Cheia succesului

Produs: Coca-Cola este o băutură răcoritoare carbogazoasă care a devenit o icoană a culturii populare. Aroma sa unică și distinctivă, precum și formula sa secretă, au fost cheia succesului său. Preț: Strategia de prețuri a Coca-Cola s-a bazat pe oferirea unui produs de calitate la un preț accesibil pentru majoritatea consumatorilor. Promovare: Promovarea Coca-Cola s-a concentrat pe crearea unei imagini de brand aspiraționale și emoționale.Strategie de marketing eficientă: Coca-Cola a folosit cu măiestrie puterea marketingului. De la logo-ul iconic și designul sticlei, până la campaniile sale de publicitate emoționante și memorabile, marca a reușit să se conecteze cu consumatorii într-un mod unic. Inovație constantă: Coca-Cola a fost un pionier în introducerea de noi produse și arome pe piață. De la Diet Coke la Coca-Cola Zero, marca a reușit să se adapteze la cerințele în schimbare ale consumatorilor și să rămână relevantă pe o piață extrem de competitivă. Distribuție globală: Coca-Cola a stabilit o rețea globală de distribuție puternică și eficientă. Produsele sale sunt disponibile aproape în fiecare colț al lumii, ceea ce i-a permis să ajungă la o bază largă de consumatori și să-și mențină poziția dominantă pe piață.

Apariția

Coca-Cola a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1886) de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament. 

Premise

Progresul tehnico-științific
Marile întreprinderi își asuma rolul dominant
Creșterea demografică a populației
Creșterea volumului producției
Micile întreprinderi dau faliment