类别 全部 - læring - undervisning - motivasjon

作者:Eva Reppe 2 年以前

353

Læring vs. undervisning

Undervisning har en vesentlig rolle i å påvirke elevenes motivasjon for læring, som igjen er avgjerande for korleis dei meistrar skulekvardagen og utviklar sitt forhold til skulen gjennom livet.

Læring vs. undervisning

Læring vs. undervisning

Er undervisning og læring det samme?

Undervisning

Motiverende undervisning
Lærere som ønsker å sikre en motiverende undervisningspraksis for elever legger ifølge det danske statlige forskningsinstituttet EVA vekt på tre grep: Lærerne investerer i et godt læringsmiljø, de ønsker at elevene skal gi tilbakemeldinger på undervisningen slik at man kan gjøre den bedre, og lærerne viser ambisjoner på vegne av elevene. Disse tre grepene kan ifølge en undersøkelse gjort av EVA sikre en undervisningspraksis som virker motiverende for elevene. https://www.utdanningsnytt.no/grunnskole/slik-gjor-laerere-undervisningen-mer-motiverende/190013
Hensikt
Forskning viser at kvaliteten på lærerens undervisning er den viktigste enkeltfaktoren for å styrke elevers læringsutbytte (https://utdanningsforskning.no/artikler/2019/undervisningskvalitet-og-elevenes-laring/)
Hva er undervisning?
Biesta (2014, s. 149) trekker fram ordet undervisning i både engelsk og skotsk sammenheng.

Den skotske beskriver undervisning defineres undervisning mer som en profesjon, og dermed kreves det en lærerutdanning.

I den engelske beskrives undervisning som en ferdighet som skal læres gjennom praksis, og påpeker at dette betyr at en kan flytte lærerutdanningen fra universitet og over til praksisskoler.

I følge Afsar og Sivesind (2020, s. 137) vil de fleste forbinde undervisning med det som skjer i klasserommet, og det elevene og lærerne gjør
Hva er god undervisning?
Seks undervisningsprinsipper formulert av James Mursell er preget av aktivitetspedagogikken, og var sentralt i lærerutdanningen på 1970-tallet (Imsen, 2009, s. 303)

Prinsippet om sekvens

Prinsippet om individualisering

Prinsippet om sosialt klima

Prinsippet om fokus

Prinsippet om kontekst

Vanskelig å definere hva god undervisning egentlig er. Hvordan vi ser på god undervisning kommer an på menneskesyn, syn på barnet, syn på læring og syn på samfunnet (Imsen, 2009, s. 301)
MAKSIS-prinsippene (populære på 1970-årene) --> innhold som læreren kan følge (Imsen, 2009, s. 302)

samarbeid

Individualisering

Konkretisering

Aktivitet

Motivering

I TIMSS 2015 måles undervisningskvalitet ut fra følgende fire dimensjoner: - klasseledelse - støttende lærer - tydelige intensjoner - kognitive utfordringer (https://utdanningsforskning.no/artikler/2019/undervisningskvalitet-og-elevenes-laring/)

Underemne

Undervisningsrom vs læringsareal Mål for undervisning vs læringsmål Undervisning vs Læringsøkt samarbeidspartnere vs læringspartner

Et av ordene som er god kjent i skolen i dag er læringspartnere ( de som sitter sammen i klasserommet). Før ble de kjent som samarbeidspartnere, slik at de kunne sammarbeide om oppgaver i klasserommet, men i dag blir de omtalt som læringspartnere. Dette er som mål at de skal kunne lære sammen ved å snakke/ diskutere om oppgaver de blir gitt.
I senere tid har vi gårr bort fra at det skal undervises om temaer, men det skal læres. Det innebærer at elevene skal lære, ikke bare få fortalt kunnskap.
I mange tilefeller er dette ord som bir forvekslet når det er snakk om læring i skolen. Mange sier at i denne timen skal vi lære om...., men så er det snakk om at læreren skal undervise (presantere) temaet de skal lære om. I slike situasjoner når det er at læreren snakker om et tema, er det ikke sikkert alle elever har lært det som er gjennomgått

Læring

Sosial læring
Læring i skolen handler ikke bare om læring av faglig kunnskap. Læring i skolesammenheng handler også om å kunne lære seg å være sosial med andre barn. Her er en liste over hva elevene kan lære på skolen.

- Faglige ferdigheter og ulike ferdigheter. - Emosjoner og hvordan elevene kan håndtere sine emosjoner i interaksjon med andre. - Lære ulike læringsstrategier som kan brukes både i skolen men også senere i livet. - Kunnskap om samfunnet, demokrati og ulike kulturelt mangfold. - Atferdshåndtering, hvordan kommunisere med andre og å kunne utvikle sosiale ferdigheter. - Man kan utvikle sin egen selvoppfatning, utvikle sin mestringsforventning og hvordan utvikle sin motivasjon. (Skaalvik & Skaalvik, 2014, s. 24).

Hvordan påvirker undervisningen elevenes læring?
Undervisning kan være med å påvirke elevenes motivasjon for læring. Motivasjon har en stor innvirkning for hvordan elevene vil kunne mestre skolehverdagen, samt hvordan eleven vil kunne ha inntrykk av skolen videre i livet. Læreren kan gjøre ulike grep for å skape motivasjon i form av belønningssystem eller prøve å skape undring i eleven selv. Vi kan skille mellom ytre og indre motivasjon for læring.

Autonom ytre motivasjon innebærer at et ikke er en kontrollert ytre motivasjon hvor læreren kontrollerer med belønning eller straff, men at der heller ikke er noen indre motivasjon i det eleven gjør. Grunnen til at eleven gjør handlingen er fordi han/hun har internalisert verdien av noen typer arbeid (Skaalvik & Skaalvik, 2016, s. 68).

Kontrollert ytre motivasjon handler om at eleven blir tvunget til å gjøre en oppgave eller aktivitet i timen, og får derfor ikke noen valgmuligheter. Elevens arbeid blir derfor kontrollert ved at en lærer enten gir belønning for ønsket atferd eller arbeid, og eventuelt en form for straff om arbeidet ikke blir gjort (Skaalvik & Skaalvik, 2016, s. 67).

Ytre motivasjon kan sees som det motsatte av indre motivasjon. Her er det slik at eleven utfører en aktivitet for å kunne oppnå en form for belønning. Man skiller også mellom kontrollert og autonom ytre motivasjon (Skaalvik & Skaalvik, 2016, s. 67).

Indre motivasjon betyr at eleven ser på læringen i seg selv som verdifullt. Indre motivasjon kan være at en elev synes lærestoffet eller et opplegg i undervisningen er interessant eller skaper undring. Gleden og interessen for å arbeide med læringssituasjonen vil da være tilstede uten at der er noen form for ros eller annen belønning som følger med læringssituasjonen (Skaalvik & Skaalvik, 2016, s. 66).

Hva er læring?
Læring kan defineres som en aktivitet der elever tilegner seg ny eller endrer og forsterker eksisterende kunnskap, atferd, verdier, ferdigheter eller preferanser og kan involvere og kombinere ulike typer informasjon (Schacter mfl. 2009, 2011).https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/NOU-2014-7/id766593/sec4
Når kan vi si at elever har tilegnet seg læring?
Læring er noe som skjer hele livet og noe som også skjer utenfor skolen.