类别 全部 - força - memòria - salut

作者:Laura Torrente Herraiz 12 月以前

66

Programes d’activitat física per a gent gran

En Barcelona, se promueven diversos programas de actividad física dirigidos a personas mayores, con el objetivo de mejorar su salud física y mental. Uno de los programas se enfoca en la creación de circuitos en gimnasios, combinando ejercicios específicos para aumentar la fuerza, la movilidad y la resistencia.

Programes d’activitat física
per a gent gran

Programes d’activitat física per a gent gran

Part II Relació de programes adreçats a les persones grans que es promouen a Barcelona

El “Programa de Circuits en Gimnasos i Activitats Lúdiques per a Persones Majors” Aquest programa se centra en la creació de circuits que inclouen exercicis específics dissenyats per millorar la força, la mobilitat i la resistència de la gent gran. L'objectiu és proporcionar una activitat física variada i atractiva, fomentar la socialització i contribuir al manteniment de la salut física i mental en el procés d'envelliment.
6 Programa circuits gimnasos i ludics per a Gent gran
El "Programa de Rutes i Passejades per a Gent Gran" Aquest programa s'enfoca a organitzar rutes i passejades dissenyades per a les capacitats i preferències de la gent gran, brindant-los la possibilitat de gaudir de la natura, la comunitat i la socialització. L'objectiu és promoure un estil de vida actiu, millorar la salut física i mental i fomentar el sentit de comunitat entre els participants.
5 Programa passejades i rutes
El "Programa Motriu i de Memòria per a Gent Gran" és una iniciativa que combina activitats físiques i cognitives dissenyades per millorar la salut integral de gent gran. Aquest programa es centra en exercicis que estimulen tant la mobilitat física com la funció cognitiva i la memòria. L'objectiu és proporcionar a la gent gran una experiència integral que beneficiï tant el seu benestar físic com mental.
4 Programa motriu i memoria
El "Programa de Fitness per a Persones Majors" és l'imici del plan per la salut i el benestar a la població anciana a través d'activitats físiques. Aquest programa s'enfoca a proporcionar rutines d'exercici adaptades a les necessitats i les capacitats de la gent gran, amb l'objectiu de millorar la força, la flexibilitat i la resistència.
3 Programa fittnes
El "Programa Soci-Motriu per a Gent Gran" és una iniciativa que combina aspectes socials i motors per millorar la qualitat de vida de la població anciana. Aquest programa es centra en activitats que fomenten la interacció social i alhora promouen el desenvolupament d'habilitats motores. L'objectiu és mantenir la salut física i mental de la gent gran, estimulant la mobilitat i la participació activa en un entorn social.
2 Programa sociomotriu
El "Programa d'Activitats Físiques per a Gent Gran amb Fragilitat" es centra en el desenvolupament d'activitats físiques adaptades per a aquest grup de població. L'objectiu principal és dinamitzar i emmotllar els jocs, activitats sabent que una persona gran té una certa dificultat, promovent la salut i benestar en el procés d'envelliment. El programa inclou activitats dissenyades per millorar la força, la mobilitat i la funció cognitiva, adaptant-se a les necessitats i capacitats de la gent gran fràgil.
1 Programa Activitats físiques per a gent gran amb fragilitat

Part I Exercici físic i gent gran

Punt 1 Envelliment saludable
Punt 6 Discriminació per grups d’usuaris

És crucial considerar les necessitats individuals perquè l'exercici físic sigui beneficiós. Un test dautoavaluació ajuda a determinar el nivell de competència funcional i orienta cap a programes específics, garantint una pràctica personalitzada i efectiva.

Punt 5 Perfils de pràctica esportiva

Amants de l’esport: Son aquells nens, joves i persones adultes que practiquen activament activitat física (AF) i esport. Esportistes socials i d’oci: Nens i joves que busquen el ser saludables i no res de competitivitat. Persones adultes i gent d’edat avançada amb experiència practica com equipa amateurs. Esportistes des-de casa: Persones adultes practicants habituals del món de l’esport de forma regular i també joves a l’etapa de l’adolescència. Esportistes amb preinscripció de saludable: Gent d’edat avançada o persones adultes que inicien la pràctica esportiva per recomanació del metge. Esportistes amb dificultat d’accés a la pràctica esportiva: Persones amb discapacitat física, mental i/o sensorial, persones amb risc d’exclusió social i situacions vulnerables.

Punt 4 Seguiment dels usuaris

Quan una persona gran agafa interès d’entrar a un programa d’activitat física cal registrar les situacions didàctiques i organitzatives per tal de fer un seguiment de l’evolució. El responsable pot obrir una carpeta virtual per a cada usuari on arxivar la seva informació i evolució personal, es farà una actualització de dades mensualment. Observació sistemàtica: Permet garantir una practica segura, valorar l’eficàcia del programa i reconduir la programació en aquells aspectes que ci i fer el seguiment de l’evolució de cada usuari i registrar el comportament motriu, les relacions que es donen en el si de la pràctica i les verbalitzacions que tinguin lloc durant o al final de les sessions.

Punt 3 Mesures de seguretat a tenir en compte

Sempre cal respectar les normes basiques de la prescripció d’exercici fisic per la gent gran. -Fer un bon escalfament. -Preveure el temps necessari de descans en les sessions -Adaptar les individualitats de cada persona a la sessió i regular la intenssitat. -Tenir en compte el risc d’alguns exercicis. La roba es important que sigui roba d'esport a ser possible uns pantalons esportius, samarreta de cotó i unes bambes esportives pero que agafin bé el turmell ASPECTES MEDIOAMBIENTALS: -L'exercici al interior ha de tenir ventilació, llum natural i si pot ser sense barreres arquitectòniques per evitar el perill -Per fer exercici a l'exterior és important que portin crema solar, gorra i aigua per hidratar-se abans de fer exercici. -La temperatura de la piscina ha d’estar a una temperatura especifica. EQUIPAMENT DE MATERIAL DE L'ESPAI DE TREBALL: El material i la música són elements de motivació de cara al desenvolupament de les sessions i per això mateix han d’estar en funció de l’activitat que es vulgui dur a terme. • Fàcil de manipular. • Motivador i original. • Adaptable a les possibilitats de cada participant. • Lleuger i fàcil de transportar. • Exempt de generar situacions de perill en usar-lo.

Punt 2 Estil de vida i patró d’exercici físic

Per a un entorn saludable és crucial adoptar estils de vida saludables durant tota la vida. Els estudis mostren que els factors amb el manteniment d‟hàbits saludables es relacionen amb l‟alimentació, l‟exercici físic i les relacions interpersonals contribueixen a una millor qualitat de vida i poden reduir la pèrdua de funcions al llarg del temps. Millorar les condicions de vida pot ampliar la longevitat de la població. L'exercici físic és clau per mantenir un estil de vida activa i saludable, especialment a la gent gran. L'OMS recomana caminar diàriament, participar en sessions organitzades per millorar la forma física, i fer activitats autònomes amb passejar, córrer o ballar. A Barcelona, hi ha una varietat de opcions de activitats físiques per a la gent gran, adaptant-se a diferents perfils de usuaris, inclòs gent esportista, no esportista i aquells amb fragilitat. Els programes d'activitats físiques tenen diversos objectius comuns: fomentar un entorn saludable a nivell biopsicoafectiu, mantenir la competència funcional, reforçar l'autoestima, evitar el desgast i adaptar els patrons d'activitat a la vida diària. A més, promouen hàbits saludables, socialització, participació activa, educació per a la salut i una imatge positiva de la vellesa.

L’envelliment és un procés evolutiu i dinàmic, una etapa més del cicle vital d’una persona. Aquest enfocament de cicle vital permet entendre la vellesa com una evolució adaptativa que pot ser positiva si s’accepten els canvis, interns i externs, que comporta. En les pàgines següents parlem de com es pot prevenir la dependència promovent estils de vida saludable i entorns favorables. L’estil de vida depèn dels nostres hàbits. Sempre estem a temps de poder-lo variar i adequar-lo a les nostres necessitats de salut. Cada cop vivim més anys, i val la pena que ho fem amb qualitat. En aquest dossier expliquem descobriments recents associats a l'envelliment, especialment sobre el cervell, la musculatura i diversos teixits. Us donem consells per prevenir situacions indesitjables i una llista de bons hàbits. I, a més, també repassem què cal preveure des del punt de vista econòmic per assegurar-se la tranquil·litat en la vellesa.