arabera Rose van Oostveen 15 years ago
809
Honelako gehiago
Wat waren de motieven per land (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk – Hongarije en Rusland)?
Oostenrijk – Hongarije wilde het Ottomaanse Rijk behouden maar er wel een stuk van hebben. Bovendien had Oostenrijk – Hongarije het moeilijk met de conflicten op de Balkan.
Rusland had een plan voor de beurscrash en hierdoor steeg haar industriële macht.
Duitsland wou de wereldmacht hebben. Ze hadden al qua industrie zo goed als de macht, ze produceerden meer dan wie dan ook in Europa en vooral meer dan Frankrijk. Ze probeerden namelijk ook Frankrijk te isoleren na de oorlog in 1871.
Frankrijk baalde dat ze in 1871 een oorlog van Duitsland hadden verloren en hierbij twee belangrijke provincies waren kwijtgeraakt. Ze wilden hun provincies terug omdat deze veel industriële macht hadden. Bovendien wilden ze niet geïsoleerd worden, maar ze waren wel bang om de oorlog aan te gaan door hun grote verliezen.
Engeland was woedend op Duitsland omdat Duitsland een grotere en sterkere vloot wilde bouwen dan dat Engeland had. Engeland liet dit niet over zijn kant gaan en besloot het gene te doen waarmee ze Duitsland in een zwakkere positie zetten: een bondgenootschap met Frankrijk. Hierdoor stond ook Frankrijk weer sterker. Ze waren alleen te bang om echt oorlog te voeren doordat ze al zo vaak hadden verloren van Duitsland en Italië.
Er waren vele mogelijke redenen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maar er waren maar een paar werkelijke redenen. De strijd die tussen Frankrijk en Duitsland woedde was hierin heel erg belangrijk. Geen van beide wilde zich overgeven en de strijd tussen hun bleef en was een doorslaggevend feit voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
De koloniën waren ook belangrijk voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Elk land in Europa wilde een kolonie hebben in Afrika, maar de gebieden waren niet overal even groot. Sommige landen waren het hier niet mee eens en gingen andere landen hun kolonie proberen af te pakken.
Frankrijk had in 1871 een oorlog tegen Duitsland verloren. Hierbij werd Frankrijk militair vernederd en werd gedwongen tot forse herstelbetalingen. Tevens verloor Frankrijk aan Duitsland twee economisch belangrijke provincies; Elsas en Lotharingen.
Vanaf 1871 was Duitsland onder de leiding van Wilhelm I. Duitsland was een belangrijke economische en militair macht geworden door een snelle industrialisatie. Deze opkomst verstoorde in Europa het machtsevenwicht, hierop kwam als reactie een wapenwedloop. Dit houdt in dat iedereen elkaar voor wou zijn op militair gebied en dat ze veel wapens maakten.
De kans op oorlog werd groter door bondgenootschappen, dit omdat ze ieder aan elkaar hadden beloofd elkaar te helpen door militaire steun.
De rivaliteit in Europa werd versterkt door de strijd om de koloniën. De Duitse keizer Wilhelm II had grote koloniale ambities. Hij liet in korte tijd een sterke militaire vloot bouwen. Dit was zeer bedreigend voor Groot – Brittannië omdat zij alleen over water te bereiken waren en zelf ook een indrukwekkende vloot had.
Voordat de Eerste Wereldoorlog uitbarste hadden de landen in Europa een ingewikkeld bondgenootschap met elkaar gesloten. Eerst had je Duitsland, Oostenrijk - Hongarije en Rusland samen, maar dit werkte niet omdat Oostenrijk - Hongarije en Rusland andere idealen hadden. Duitsland moest kiezen en koos Oostenrijk - Hongarije. Doordat Duitsland Frankrijk probeerde te isoleren was het voor Frankrijk moeilijker om een bondgenootschap te maken, maar dit is gelukt met Engeland nadat Engeland had toegegeven dat Marokko van Frankrijk was en nadat Frankrijk had toegegeven dat Egypte van Engeland was.
In Europa waren er verschillende vorstendommen. Deze zijn in de loop van de afgelopen eeuw heel erg veranderd, dit komt door beide Wereldoorlogen.
Het streven van een volk naar een vrije staat, de overtuiging dat het eigen volk beter is.
Imperialisme waarbij grondstoffen en afzetgebieden en kolonies heel belangrijk zijnimperialisme waarbij grondstoffen en afzetgebieden en kolonies heel belangrijk zijn.
Oorlog waarbij (bijna) de hele wereld betrokken is.
http://www.studiogeschiedenis.nl/2efase/tijdvak8/aspect6/
http://www.studiogeschiedenis.nl/2efase/tijdvak9/aspect4/
http://www.studiogeschiedenis.nl/2efase/tijdvak9/aspect7/
http://www.studiogeschiedenis.nl/2efase/tijdvak9/aspect8/
De Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand werd op 28 juni 1914 door een Bosnische - Servische jongeman, Gavrilo Princip, vermoord. Dit leidde tot een oorlog tussen Oostenrijk – Hongarije en Servië. Doordat beide landen bondgenoten hadden en het ingewikkelde stelsel ertussen maakte van een oorlog tussen twee landen, een oorlog tussen bijna heel Europa. De rest van de wereld werd betrokken doordat ze koloniën waren van de vechtende landen. Door fouten van Duitsland werd ook de Verenigde Staten erbij betrokken. Ze beschoten namelijk per ongeluk Amerikaanse onderzeeërs in plaats van die van Groot – Brittannië.
De Eerste Wereldoorlog, weten we eigenlijk wel hoe hij begonnen is? Hier kunt u zien en lezen over het hoe en wat van de Eerste Wereldoorlog.