jonka Mikael Pedersen Dp Pedersen Dp 5 vuotta sitten
438
Lisää tämän kaltaisia
Flytande ämne ligger frånkopplat från huvudämnet och kan flyttas runt.
I Mindomo kan du skapa digitala tankekartor som du kan dela med elever eller kololegor. Elever kan på ett enkelt sätt skapa egen tankekarta eller planering för sina studier. Den kan innehålla länkar och filmer, men den är också enkel att dela och kan användas som presentationsverktyg.
Med en ChromeBook kan du även tala in text. Detta genom att aktivera "Hjälpmedel" och "Diktering" i ChromeBooken.
Instruktionsfilmer, de flesta är på engelska men är inte svåra att förstå.
Presentationen hittas på Google Classroom
Kurskod
j6qmanb
Välj tema
Överför foto
Tidslinjer kan användas till många olika saker. Så snart du ska rangordna text, siffror eller bilder så är tidslinje ett bra verktyg för att synliggöra informationen på ett tydligt sätt.
Exempel på storleksordning
Ordna bråktal i storleksordning
Exempel på en uppgift
Svenska regenter är en uppgift som hittas på Classroom - Creaza
Kurskod
j6qmanb
Välj tema
Överför foto
Med "Flytande ämne" kan du skapa "paraihop" övningar eller rangordna innehåll. Genom att skapa samband mellan de olika valen synliggörs kopplingen tydligt. Du som lärare skapar övningar där elever kan:
En tankekarta eller minneskarta en teknik som används för att göra anteckningar, ofta i flera färger, som baseras på relationer mellan inlärda element.
Börja med att undervisa eleverna i att välja ut nyckelord. Tankekartor bygger på korthet, skriv bara in det som hjärnan verkligen behöver som stöd för minnet/förståelsen, inget mer. Förmågan att välja bra nyckelord är alltså helt central. Exempelvis kan du som lärare under en genomgång tydligt markera nyckelord som du säger eller skriver, låt eleverna sedan skriva in orden i sin tankekarta.
Vad kan då ett bra nyckelord vara? Det beror på sammanhang och individ, men två principer gäller alltid: Bra nyckelord är ord som
(1) är lite ovanliga (därför oftast substantiv eller verb)
(2) får just dig att minnas en textbit (nycklar till minnesskrinet, betydelsebärande ord)
Att låta eleverna "träna" på tänkbara nyckelord för att sedan jämföra tankekartan med varandra och diskutera hur och varför just dessa ord valdes är en bra metod som synliggör tanken med nyckelord och centrala begrepp. Ett annat sätt att lära eleverna att skapa tankekarta är att modellera hur du själv tänker när du väljer ut nyckelord ur en text på tavlan. Låt de sedan ta ut nyckelord i en kort gemensam text individuellt som de därefter diskuterar i par. Olika åsikter är bra, det leder till samtal kring ordval. Avsluta med helklassdiskussion kring olika alternativ.
Vid skapandet av tankekarta är det viktigt att det inte finns andra texter, anteckningar eller bilder som inte är kopplade och genom detta kan skapa förvirring och lätt blir taget ur sammanhanget.
Förklara att tankekartor ska vara tydliga, inte vackra – åtminstone ska de inte lägga ner onödig tid på det. Färger är bra om de underlättar för ögat att se struktur och samband i tankekartan.
Du kan länka anteckningar, bilder, video- och ljudfiler till kartan. Du kan lätt flytta saker från ett ställe till ett annat, ja helt bygga om strukturen på ett nafs. Projicerar du tankekartan direkt på duk från datorn, så lär du samtidigt eleverna hur de kan skapa tankekartor, ändra, länka och bygga på dem.
Vad kan du använda en tankkarta till?
I Mindomo kan du skapa uppgifter som du sedan lämnar ut till eleverna. Du delar ut uppgiften genom att kopiera länken och lägger in den i Classroom. Eleverna klickar på länken och öppnar då var sitt exemplar att uppgiften. När eleven gjort klart sin uppgift lämnar eleven in den och du kan rätta den och komma med kommentarer som eleven kan se.
Länk till lathund - Skapa uppgift
Utifrån din tankekarta, tidslinje eller paraihop kan du skapa presentationer likt Prezi. Du kan zooma in och ut från din text och skapa turordning för vad som visas.
I din presentation kan du:
Du kan dela ditt arbete med andra. Mottagaren behöver inte ha tillgång till Creaza utan endast en delningslänk.
I Mindomo finns möjlighet att samarbeta två eller fler. Följ länk till lathund för instruktioner.