Kategorier: Alle - clients - informació - xarxes

av Aleix Codinachs Mas 2 år siden

214

Classificació de xarxes

Las redes se clasifican según la función que realizan sus miembros. En un modelo cliente/servidor, los servidores proporcionan recursos a los clientes bajo solicitud, como en el caso del correo electrónico.

Classificació de xarxes

Classificació de xarxes

Tecnología de transmissió

Xarxes commutades
Consisteixen en un conjunt de nodes interconnectats entre sí, a través de medis de transmissió, generalment amb una topología física en malla, on la informació es transfereix encaminant-la del node origen al node destí mitjançant commutació entre nodes intermitjos.

Funcionament

Commutació de paquets

SuLa informació es divideix en paquets. Cada paquet es transmet de forma individual a través de la xarxa (fins i tot per rutes diferents). Al destí es reensamblen els paquets. Els nodes treballen amb cues on es guarden els paquets fins que es poden enviar (store and forward).La commutació de paquets és la tècnica utilitzada més habitualment per a la comunicació de dades.

Esquemes

Circuit Virtual

Hi ha una fase inicial per establir la ruta (circuit virtual) entre els nodes intermitjos per a tots els paquets a transmetre durant la sessió de comunicació entre els nodes finals. Els nodes intermitjos tenen taules d’enrutament amb etiquetes de circuit virtual. Els paquets tenen capçaleres més petites amb informació sobre el circuit virtual. Els paquets arriben en l’ordre correcte i amb garanties d’arribar generalment.

Datagramas

Cada paquet es tracta com una entitat independent i és encaminat individualment a través de la xarxa. La capçalera conté informació completa sobre el seu destí. Els paquets no segueixen una ruta preestablerta. L’entrega no està garantida i els paquets poden arribar desordenats al destí.

Permet treballar a diferents cadències de línia

Els paquets tenen capçaleres amb dades sobre el destí

Permet varies transmissions simultànies

Ample de banda no rígid

Commutació de circuits

S’estableix un circuit per a la comunicació entre dos nodes que demanen intercanvi d’informació. El circuit s’assigna durant tot el temps que duri la comunicació. Poc eficient per a transmetre dades, ja que la línia s’ocupa durant tota la sessió. L’establiment del circuit pot suposar un retard inicial.

Caracteristiques

Molt ràpida, tant com l’ample de banda permeti

No hi ha control d’errors

Els nodes intermitjos no guarden informació (perillós si hi ha bloquejos)

Ruta fixa, no es pot modificar si hi ha bloqueig

Ample de banda fix

Fases

3.Alliberació de la connexió

2.Transferència de la informació

1.Establiment de la connexió

Xarxes per difusió
No existeixen nodes intermitjos de commutació, tots els nodes comparteixen un medi de transmissió comú, per el qual la informació transmesa per un node és coneguda per tots els altres.

Comunicació en una xarxa local simple

Comunicació per satèl·lit

Comunicació per ràdio

Segons funció que realitzen els seus membres

Peer-to-Peer (P2P) o d’igual a igual
Tots els membres de la xarxa poden actuar com a servidor o com a client. (Exemple: Xarxa domèstica amb 2 ordinadors i una impressora compartida per un d’ells) (Exemple: Napster, uTorrent, etc.)
Model o arquitectura client/servidor
Relació establerta entre servidors que proporcionen recursos a clients quan aquests ho soliciten. (Exemple: Correu electrònic)

Mitjans de transmissio

Mixte
Aire o buit i Cable
No guiat
Aire o buit
Guiat
Cable (coure, fibra òptica)

Titularitat de la xarxa

Xarxes compartides o públiques
Suporten informació de diversos usuaris i/o organitzacions.
Xarxes dedicades o privades
Ús exclusiu per part d’una organització.

Extensió geogràfica

SAN (Storage Area Network
Xarxa d'àrea d'emmagatzematge en anglés SAN és una arquitectura de xarxa per a connectar dispositius d'emmagatzenatge informàtic a servidors, de manera que per al sistema operatiu els dispositius apareixen com connectats localment.
CAN (Campus Area Network)
Una xarxa de campus, xarxa d’àrees de campus, xarxa d’àrees corporatives o CAN és una xarxa informàtica formada per una interconnexió de xarxes d’àrea local dins d’una àrea geogràfica limitada
Wan (Wide Area Network)
Xarxa que uneix diferents xarxes locals (LANs). Poden ser d’ús privat o proporcionades per ISPs (proveïdors d’accés a internet) als seus clients.
Man (Metropolitan Area Network
Xarxa d’àrea geogràficament extensa, normalment de gran ample de banda, que acostuma a connectar diferents municipis, WMAN és la versió sense fils
Lan (Local Area Network
Xarxa d’àrea geogràficament limitada, normalment de gran ample de banda que connecta dispositius adjacents i amb serveis locals.
Pan (Personal Area Network)
Xarxa integrada pels dispositius de l’entorn local de l’usuari.Una Xarxa d'Àrea Personal és una xarxa informàtica per a la comunicació entre diferents dispositius propers al punt d'accés.

Topologia de xarxa (física i lògica)

Logica
Una topologia lògica de xarxa es refereix a la manera com els elements de la xarxa es comuniquen amb el medi (com es transfereix la informació al seu pas pels nodes de la xarxa).

CSMA/CA (prevenció de col·lisió, collision avoidance)

Si el medi està lliure, s’envia una notificació pel medi sobre la intenció d’utilitzar-lo, després s’envien dades. (Exemple: Wifi 802.11)

CSMA/CD (detecció de col·lisió, collision detection)

Si el medi està lliure es transmeten dades, si a mig enviar dades es detecta col·lisió , tots paren. (Exemple: Ethernet tradicional)

Transmissió de testimoni (accés controlat o determinista)

Els dispositius de xarxa agafen torns, en seqüència, per accedir al medi. Quan un dispositiu col·loca una trama en el medi, cap altre dispositiu no ho pot fer fins que la trama no hagi arribat a la destinació. No és un mètode molt eficient.

Fisica
Enllaç: Mitjà que conecta dos o més elements d’una xarxa informàtica. Node: Extrem final d’una connexió de xarxa o unió de dues o més línies de xarxa. S’interconnecten per mitjà d’enllaços i actuen com a punts de control a la xarxa.

Malla

Anell

Jerarquia/Abre

Bus

Estrella

Subtopic

Proposit

EPN (Enterprise Private Network)
No s’acostuma a utilitzar el terme, fa referència a xarxes que a través de VPNs uneixen diferents sucursals d’empreses allunyades entre sí.
VPN (Virtual Private Network)
Tecnología de xarxes computacionals que permet una extensió segura de la LAN sobre una xarxa pública. S’estableix una connexió virtual punt a punt mitjançant l’ús de connexions dedicades i/o xifrat.
SAN (Storage Area Network)
Xarxa d’emmagatzematge integral, d’alta velocitat, amb equips d’interconnexió dedicats, que proporcionen accés a emmagatzematge de xarxa d’altrendiment.