Categorias: Todos

por Maria Sfichi 4 anos atrás

773

Evoluția prozei în literatura româna

Literatura română a evoluat de-a lungul timpului, marcând diverse curente literare și adaptându-se la schimbările istorice. Primele texte literare sunt considerate tăblițele cu fragmente din Epopeea lui Ghilgameș, iar de atunci, arta scrisului a cunoscut o dezvoltare continuă.

Evoluția prozei în literatura româna

Evoluția prozei în literatura româna

Getting Things Done, appropriately called the art of stress-free productivity, conceptualized by David Allen, contains the methodology to control the flow of your life’s work.

Proza în secolul al XIX-lea

3.Sfârșitul sec.al XIX-lea-începutul sec.al XX-lea
Simbolismul -începuturile modernismului: Plumb, Lacustră de George Bacovia
Prelungiri ale romantismului si clasicismului: De demult... de Octavian Goga
2.Epoca marilor clasici
Basmul cult: Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă
Comedia: O scrisoare pierdută de I.L Caragiale
Proza realistă-nuvela psihologica: Moara cu noroc de Ioan Slavici
Poezia romantică: Luceafărul, Floarea albastră de Mihai Eminescu
Criticismul junimist: Junimea, Titu Maiorescu
1.Perioada pașoptistă
Nuvela romantică: Alexandru Lăpușneanu de C.Negruzzi
Pașoptismul: Introducție la Dacia literara

Apariția primelor texte în proză în literatura română

If the answer is YES, then your follow up question should be
Can you do it in less than 2 minutes?

Prima carte imprimată în România a fost o carte religioasă în slavonă, în 1508, Liturghierul lui Macarie, iar prima carte imprimată în limba română a fost Catehismul de la Sibiu („Catehismul Lutheran”) din 1544, care însă s-a pierdut. Prima tipăritură care s-a păstrat este Evangheliarul slavo-român, realizat tot de Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551-1553).
Cel mai vechi document păstrat scris în limba română este o epistolă datată în 1521, trimisă de Neacșu de la Câmpulung judelui de la Brașov, Hans Benkner.

If so, add here all the things you can do now (in the next 2 minutes) and do them!

După înfaptuirea unității naționale în 1918, în literatura română a debutat ceea ce se poate numi o adevărată epocă de aur, caracterizată prin dezvoltarea romanului. Societatea tradițională și recentele evenimente politice au influențat opere precum Răscoala lui Liviu Rebreanu publicată în 1932 și inspirată de revolta țărănească din 1907 și Pădurea Spânzuraților publicată în 1922 și inspirată de participarea României la Primul Război Mondial. Începuturile romanului modern pot fi observate în proza unor scriitori precum Hortensia Papadat Bengescu (Concert din muzică de Bach), Camil Petrescu (Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război). George Călinescu reprezintă o altă personalitate complexă a literaturii românești: romancier, dramaturg, poet, istoric și critic literar, eseist, jurnalist. A publicat monografii consacrate lui Eminescu, Creangă, precum și o monumentală Istorie a literaturii române de la origini pâna în prezent (1941, aproape 1000 pagini in quatro).

Proza în secolul al XXI-lea

ANDREI CRĂCIUN
Andrei Crăciun este un alt poet, prozator, eseist, dramaturg și gazetar îndrăgit care şi-a lăsat deja amprenta în literatura contemporană românească.

este cea mai recentă apariţie din colecția Biografii romanțate de la Polirom, care include biografiile unor personalități îndrăgite din peisajul cultural din România. Cartea lui Andrei Crăciun spune povestea vieții, dar și morții marelui filosof Emil Cioran. Talentul jurnalistic al autorului răzbate în scrierea acestei biografii, migălos documentată și scrisă atent și captivant.

CIORAN. ULTIMUL OM LIBER Editura Polirom, 2020

ELENA VLĂDĂREANU
Poetă, jurnalistă și autoare de piese de teatru, Elena Vlădăreanu și-a făcut debutul editorial în 2002, cu volumul Pagini. Aproape două decenii mai târziu, scriitoarea este una dintre cele mai apreciate și iubite scriitoare

este considerat un poem performativ, unic în poezia contemporană românească. Volumul poate fi văzut în același timp ca o reconstituire a copilăriei autoarei, din toate unghiurile ei: duioasă, dar și întunecată, dureroasă și problematică. Poeziile Elenei Vlădăreanu mai explorează teme precum sexualitatea, abandonul, frica, iubirea, diferențele de clasă, violența domestică, vulnerabilitatea. O carte bine scrisă, puternică, directă și fragilă, care, cu siguranță, va fi o lectură pe cât de intensă, pe atât de răvășitoare.

MINUNATA LUME DISNEY Editura Nemira, 2019

RADU VANCU
Radu Vancu este unul dintre cei mai apreciați poeți români ai momentului. Cu un palmares bogat de poezii, eseuri, și, mai recent, în proză (în 2019, i-a fost acordat Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” pentru romanul Transparența), Vancu demonstrează că merită cu prisosință să fie numit unul dintre cei mai buni scriitori români contemporani.

PSALMI Casa de editură Max Blecher, 2019

Un volum de poezie absolut fermecător care respectă formula muzicală a Psalmilor lui David, care este, potrivit chiar autorului, o încercare de a scrie Paradisul. În Psalmi, Radu Vancu îi oferă cititorului său o poezie a intimului, o poezie care pătrunde în cele mai ascunse adâncuri ale sufletului și scoate de acolo cele mai intense și tulburătoare emoții. Cuvintele, bine alese, șlefuite, tăioase, pline de simbolism, demonstrează sensibilitatea deosebită a autorului.

SEBASTIAN ÎN VIS Editura Tracus Arte, 2010

este o colecție de poeme care vine ca o jubilație jucăușă și duioasă a poetului la nașterea fiului său. Cartea, gingașă și personală, conturează un univers fantastic în care imaginația se intersectează cu cel mai fin talent liric, iar rezultatul scoate la iveală niște poeme seducătoare şi tandre.

Proza în secolul al XX-lea

2.Perioada postbelică
Postmodernismul: Levantul de Mircea Cărtărescu
Teatrul postbelic: Iona de Marin Sorescu
Poezia postbelică: Leoaică tânără ,iubirea...de Nichita Stănescu
Romanul postbelic: Moromeții de Marin Preda
1.Perioada interbelică
Povestirea: Fântâna dintre plopi de Mihail Sadoveanu
Romanul interbelic

-romanul realist-mitic: Baltagul de Mihail Sadoveanu

-romanul realist de tip balzacian: Enigma Otiliei de G.Călinescu

-romanul realist de tip obiectiv: Ion de Liviu Rebreanu

-romanul experienței: Maitrey de Mircea Eliade

-romanul psihologic: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu

Poezia tradiționalistă :Aici sosi pe vremuri de Ion Pillat
Poezia modernistă

Riga Crypto și lapona Enigel de Ion Barbu

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii de Lucian Blaga

Testament de Tudor Arghezi

Curente literare culturale/ literare: modernismul(E. Lovinescu),tradiționalismul

ISTORIA LITERATURII

Tăbliță conținând un fragment din Epopeea lui Ghilgameș este considerat cel mai vechi text literar al umanității.
Literatura română este literatura scrisă de autori români. În același timp, termenul se referă la întreaga literatură scrisă în limba română.
Istoria literaturii se referă la evoluția artei scrisului, din momentul apariției primelor texte literare și până în zilele noastre. De-a lungul acestei evoluții, genurile literare s-au înscris în diversele curente literare care s-au succedat și prin care literatura devine corelată cu istoria.