Kategoriak: All - independència - herència - feudalisme

arabera youssef jarouani 13 years ago

608

La Catalunya medieval s.VIII i X

Durante la Edad Media, Cataluña experimentó una serie de cambios significativos que marcaron su camino hacia la independencia. Enfrentándose a Córdoba, los condes catalanes expandieron sus fronteras más allá del río Llobregat hasta llegar al Gaià.

La Catalunya medieval s.VIII i X

Glosari

Entitat geogràfica i politicomilitar fronterera

Marca

Comtat: Circumscripció territorial sota la jurisdicció d'un comte
Marca Hispànica: Denominació imprecisa aplicada per alguns cronistes francs entre el 821 i el 850 als territoris del N del país

Catalunya Vella: Catalunya Vella. Part de Catalunya entre la serra de l'Albera, al N, el massís de Garraf, al S, i Montserrat i les serres que separen la conca del Llobregat de les de l'Anoia i del Segre,

Catalunya Nova: Part del Principat de Catalunya situada a ponent i al sud de la conca del Llobregat Catalunya Vella).

Feu: la prestació d'homenatge, amb el corresponent jurament de fidelitat, en canvi de lliurar-li un domini real, el feu pròpiament dit.

Feudalisme: Sistema que configurà fonamentalment l'estructura juridicopública i economicosocial de la major part dels països de l'Occident europeu durant els segles medievals (alguns dels seus aspectes es prolongaren fins a la darreria de l'edat moderna).

Senyor Feudal: senyor feudal. Senyor que cedia un feu a un altre (feudatari o vassall), del qual rebia la prestació d'homenatge.

Casal de Barcelona: Dinastia dels sobirans de Catalunya, després reis d'Aragó

Aceifa Musulmana.

Califat: califat. [islam] Dignitat de califa. En morir Mahoma, Abū Bakr fou reconegut (632) com a califa de la comunitat islàmica

Homenatge: [hist dr] Del s X al XVIII, manifestació externa i ostensible que donava solemnitat i eficàcia a la dependència del vassall envers el seu senyor.

Vasall

Vasallatge

La Catalunya medieval s.VIII i X

5.El Senyor, el naixement del Feudalisme a Catalunya

‎5.3La pirmera meitat del s.XI, Catalunta va deixar de ser una societat de pagesos aloers lliures i va esdevenir una societat feudal.
‎5.2Els veguers, els cavallers, els comtes i els jutges formaven el grup dirigent de la societat catalana. Tots ells eren anomenats senyors.
‎5.1Per tal de governar i defensar el territori, els comtes van dividir els comtats en districtes més o menys petits.

4.Una societat de pagesos lliures

4.2 Els pagesos
Al s.IX i X, una part de la societat catalana, va ser formada per petits pagesos lliures.
4.1 La repoblació
Repoblar el territori era una feina molt dura. La repoblació es duia a terme a través de l'aprisió.

3 El Camí Cap A La Independència De La Catalunya Vella

El Trencament Amb Els Reis Francs
Els que governaven els comtes catalans al s X feien com si no depenguesin del rei franc. El nou rei, Hug Capet, va reclamar la prestació de l'homanatge a Borrell II, però ell no es va presentar.
L'enfrontament Amb Còrdova
Els comtes catalans van anant avançant les fronteres més enllà del riu Llobregat i van arribar fins el riu Gaià.

2 L'època de Guifré el Pilós: El neixement de Catalunya

2.2 La mort del compte Guifré I.
Guifré va morir l'any 897 lluitant contra els musulmans de Lleida. Cuan va morir va tenir una doble conseqüencia: 1) Guifré va deixar els comtats en herencia als seus fills sense demanar permis al rei franc. 2) Així va quedar com a propi el territori que el rei havia encomanat governar.
2.1 L'enfortiment del comtat de Barcelona.
1Guifré va acomular 6 comtats a les seves mans: Urgell, Cerdanya, Conflent, Barcelona, Girona i Ozona, per defensar el territorii de les aceifes musulmanes, Guifré va impulsar l'ocupació d'importants zones de Catalunya.

1 La formació de la Marca Hispànica i els orígens de Catalunya

1.2 La creació i la organització de la Marca Hispànica.
Els reis francs van organitzar el territori en comtats, governats per comtes designats pel rei, al s.IX els comtats eren els següents: Ribagorça, Pallarç, Urgell, Cerdanya, Barcelona, Girona, Ozona, Roselló i Empuries.
1.1 La conquesta carolingi.
Entre l'any 716 i 726 Catalunya va ser conquerida pels musulmans. A l'any 732, els van derrotar els francs. Van establir una marca entre el riu Llobregat, Cardener i la Serra del Montsec (la Marca Hispànica.