Kategoriak: All

arabera Tiina Salonen 2 years ago

248

Toiminnan mahdollistaminen 1 - Oppimispäiväkirja

Etäkuntoutus on noussut tärkeäksi aiheeksi, erityisesti sen hyötyjen ja haasteiden moninaisuuden vuoksi. Se tarjoaa ajasta ja paikasta riippumatonta tukea, kuten tekstiviestejä, verkkoharjoituksia ja videoneuvotteluja, mikä voi alentaa kynnystä osallistua terapiaan.

Toiminnan mahdollistaminen 1                         - Oppimispäiväkirja

Toiminnan mahdollistaminen 1 - Oppimispäiväkirja

Viitekehykset

Ympäristön muokkaamisen kautta tuetaan toimintaa
Kognitiivinen ja motorisen kontrollin viitekehys
Psykodynaaminen viitekehys
Mielenterveys- ja psykiatrisen kuntoutujille

Tarkoituksena tukea persoonallista kasvua ja eheytymistä

Luovien menetelmien käyttö vuorovaikutukselllisessa prosessissa

Psykososiaalinen viitekehys
Käytetään lasten ja nuorten ohjaamisessa, jolla on psykososiaalisia haasteita

Keskitytään vahvistamaan ja auttamaan ihmissuhteita, mitä tarvitaan toiminnassa

Esim. oppimisvaikeudet ja haasteita kaveri- ja perhesuhteissa ja toiminnassa

Biomekaaninen viitekehys
Viitekehykset tuntuivat aluksi vaikeita, koska niitä on useita. Tämän takia kirjoitin tähän oppimispäiväkirjaan tunnilla käydyistä viitekehyksistä, jotta ne antavat minulle selkeämmän kuvan.
Käytetään, kun ihmisen toiminta on rajoittunut nivelten liikelaajuuksien, lihasvoiman tai fyysisen kestävyyden heikkenemisestä johtuen

Tärkeää interventiossa tehdä toiminnan analyysiä ja muokkaamista

Virheasentojen ehkäisy, olemassa olevan liikkumiskyvyn ylläpitäminen, liikkumiskyvyn palauttaminen & kompensointi korvaavilla toimintatavoilla/apuvälineit käyttäen

Aliaihe

Aluksi oli haastavaa ymmärtää viitekehysten ja mallien erot, mutta nyt ymmärrän että malli tarkoittaa yleisesti, miten ymmärretään toiminnallisuutta ja viitekehys on tarkennettu näkökulma malleista
Toimintaa vaikuttaa yksilö- ja ympäristötekijät

Fyysiset, psykoemotionaaliset, sosiokulttuuriset & kognitiivisneurologiset

Vaaeet ja ICF-luokittelu

Toimintakeskeiset mallit, joista tutuimmat ovat MOHO, CMOP-E, TMO

Selittävät ihmisen toimintaa ja sen vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin

17.11 ja 18.11 kontaktipäivät

Kontaktipäivissä mielenkiintoisimmat aiheet olivat pukeutuminen, VR & robotiikka, kotikuntoutus/ vaativa lääkinnällinen kuntoutus, seksuaalisuus ja kriisin kohtaaminen sekä AVH, jossa pääsimme testaamaan erilaisia välineitä. Nämä aiheet jäivät myös parhaiten mieleen, vaikka muutkin aiheet ovat tärkeitä ja opettavaisia.

Asiakasryhmäcase: aivovamma

Ryhmänä työskentely oli mukavaa ja opetti minulle enemmän, kuin jos olisin työskennellyt yksin. Aivovamma oli minulle uusi aihe, mutta kurssin aikana opin paljon. Mielenkiintoisinta oli Vaihe 2 tehtävä, jossa haastateltiin toimintaterapeuttia. Haastattelu oli inspiroiva ja antoi motivaatiota. Lisäksi tässä vaiheessa TMO-malli tuli tutummaksi ja selkeämmäksi. Jokaisessa vaiheessa pääsi pohtimaan teoriaa ja käytäntöä sekä erilaisia toiminnallisia haasteita ja tavoitteita.

Interventiomallit

Tentin jälkeen oli kiva huomata, että kurssin asioita oli jäänyt mieleen ja osasinkin enemmän, kuin ajattelin. Varsinkin interventiomallit ja muut kysymykset liittyen OTIPM:iin meni hyvin.
Tentissä haastavaa olivat kolme pidempää kysymystä, jossa kkerrottiin asiakkaasta ja hänen toiminnallisita haasteista ja näissä täytyi osata soveltaa 7 intervetiotyyppiä ja miettiä, mikä interventiotyyppi on. Tälläisiä soveltavia kysymyksiä olisi voinut olla lisää ja käydä tunnilla läpi, koska se olisi ollut opettavaista.
Tunneille valmistautuminen oli haastavaa, koska luettavat tekstit olivat pitkiä ja haastavia englanninkielisiä. Tunnilla käydyt ryhmätyöt ja yhteiset keskustelut avasivat minulle enemmän malleista.
Mielestäni kompesatorinen ja opetuksen ja ohjauksen mallit ovat helposti ymmärrettävissä ja koen tietäväni ne hyvin. Tiedän, mitä toimintataitojen sekä restoratiivinen mallit tarkoittavat, mutta haastavaa on tunnistaa ja soveltaa, mihin jokin taito tai menetelmä kuuluu, onko se toimintataitoihin kohdistuvaa vaiko restoratiivista mallia. Tässä tarvitsen vielä kehittyä.
Opetuksen ja ohjauksen malli
Toimintataitojen malli
Kompensatorinen malli
Restoratiivinen malli

Etäkuntoutus

Hybriditoteutus
Muutamia haasteita:
Tekniset ongelmat
Onko asiakkaalla tarpeeksi osaamista käyttää teknologiaa
Rajoittaa havainnointia
Muutamia hyviä puolia:
Voidaan hyödyntää toimintaterapiaprosessin jokaisessa vaiheessa
Edistää moniammatillista yhteistyötä; mahdollisuus osallistua esim. palaveriin toiselta paikkakunnalta
Ajasta riipumaton

tekstiviestit, netissä olevat harjoittelut, videoneuhoitukset

Mahdollisesti matalampi kynnys osallistua terapiakäyntiin mukaan, kun voi olla omassa kodissaan
Terapeutilla jää aikaa muuhun, kun ei tarvitse ajaa välimatkoja
Jokaisella mahdollisuus osallistua etäyhteyksien kautta, vaikka asuisi kaukana
Mielestäni tämä aihe oli mielenkiintoista ja tunnilla jäi mieleen väittely etäkuntoutuksen hyvistä ja huonoista puolista.

8.12 ja 9.12 kontaktipäivät

Aluksi koin pientä stressiä opettaa toisille aiheesta, josta ei ole ennestään tietoa, mutta luotettavaa tietoa löytyi kattavasti ja oma osaamiseni kehittyi. Olen iloinen, koska koen, että esiintyminen meni hyvin, vaikka esiintyminen muiden edessä ei ole vahvuuksiani.
Tunnit olivat toiminnallisia, joten näiden päivien aiheet jäivät hyvin mieleen.
Tunnit olivat mielenkiintoisia ja opettavaisia. Monet aiheet olivat minulle uusia. Oli mukavaa saada varsinaisia esimerkkejä erilaisista interventiokeinoista, joita voidaan hyödyntää asiakasryhmän kanssa.

Neuropsykologia

Ajattelin, että osaamista löytyy neuropsykologiasta jo hyvin, mutta huomaisin, että asiat olivat unohtuneet. Kontaktitunti oli opettavainen, mutta aluksi toivoin, että olisimme tunnilla käyneet läpi esim. eri aivolohkojen tehtäviä tarkemmin, kun niitä oli ennakkomateriaaleissa luettavana. Olisin oppinut niitä paremmin tunnilla yhdessä läpi käytynä, mutta ymmärrän, että tunnilla oli tarkoitus ryhmätyön kautta ymmärtää eri kognitiivisia haasteita ja miettiä nille eri interventiokeinoja.
Ennakkotehtävien- ja tenttimateriaalin teksti oli haastava sisäistää kielen takia, joten toisella opintojaksolla otan tavoitteeksi käyttää enemmän aikaa ennakkotehtävien valmistautumiseen, jossa on englanninkielinen materiaali.

OTIPM 4 jatkumoa

OTIPM 4 jatkumoa ovat työkaluja arviointiin ja reflektointiin. Koen, että ymmärrän nämä 4 jatkumoa hyvin ja työskennellessä on tärkeä pohtia toteutuuko interventiovaiheessä näitä.
Asiakaslähtöisyys (Client-centered)
Yhdessä työskentelyä
Kunnioitetaan asiakkaan arvoja ja valintoja, uskomuksia
Päätöksenteot tehdään yhteistyössä, ei niin, että asiakas tai terapeutti tekee päätökset.
Asiakkaan toimintaympäristöön soveltuva (Ecologically-relevant)
Esim. jos asiakas haluaa oppia tekemään voileivän, niin toimintaa harjpitellaan asiakkaan omassa keittiössä, hänen välineillää. Lisäksi valitaan ruokatarvikkeet, joita asiakas aikasemmin käyttänyt tai hän haluaa kokeilla.
Tämä jäänyt kaikista parhaiten mieleen :) eli toiminnan tulee olla tavallista tekemistä, oikeissa ympäristöissä, oikeilla esineillä ja oikeissa tilanteissa. Ei arjesta irrallinen.
Toimintaan kohdentuva (Occupation-focused)
Keskustellaan yhdessä arkeen liittyvistä toiminnoista, asiakkaan toiminnallisesta suoriutumisesta ja kokemuksista
Luodaan tavoite, joka on toimintaan kohdentuva, eikä esim. ympäristöön liittyvä tavoite
Toimintaperusteisuus (Occupation-based)
Menetelmänä on oikeat arjen toiminnot
Toteutetaan toiminnan suoriutumisen/laadun analysointi
Interventiovaiheessa käytetään menetelmiä, jossa asiakas on aktiivinen toimija, oikeissa arjen toiminnoissa